Jak otevřít kokos

KokosJistě to znáte, komunistický režim již před několika lety padl a od těch dob se náš trh otevřel tunám exotického ovoce. Některé z nich již takřka zdomácněly (banán, pomeranč). Jiné jsou ovšem stále poměrně velkou neznámou a to jak z důvodu vyšších cen, tak z důvodu jejich nedostupnosti. Mezi toto ovoce by se dal zařadit také kokos. Nedávno jsem na tuto úžasnou pochutinu narazil a zakoupil jsem ji za velmi výhodnou a baťovskou cenu 9,90 Kč v řetězci Albert.

Kokos se jevil velmi pevně a nerozbitně. O tom jsem se také záhy po příchodu domů přesvědčil. V tomto krátkém návodu bych vás rád zasvětil do tajů stavby kokosu a jeho využití…

Otevíráme kokos

1) Nejdříve si musíme kokos řádně ohmatat. Najdeme tím jeho silné i slabé stránky a také provedeme malou defektoskopii a to tak, že si jí kokos pravděpodobně vůbec nevšimne. Při tomto kroku si musíme všimnout hlavně třech tmavších míst na ostřejší straně kokosu. To jsou ta místa, za které byl kokos zavěšen na svém ploditeli, kokosovníku.

2) Pokud jsme si kokos důkladně ohmatali, můžeme přejít k první extrakci. Extrahovaným produktem je kokosové mléko. To je uschováno pod dvojím obalem. Jednak je to extrémně silná skořápka a druhak dužina ořechu. Nejsnáze se k mléku samotnému dostaneme přes zmiňované tři otvory na horní straně. Do těch doporučuji násilím nacpat nůžky nebo ještě lépe vývrtku. Pak se snažte co nejlépe odchodit zbytky kůry ven. Poté již můžete vychutnávat tekoucí mléko, případně jej extrahovat do sklenice atp. Pokud ovšem máte zájem dostat ven celou dužinu, přeskočte rovnou ke kroku 3.

3) Po vyextrahování mléka se musíme dostat k samotné chutné dužině. Zde nastává největší kámen úrazu. Obal kokosu je totiž velmi podobný syntetickému korundu (vznikne po přetavení oxidu hlinitého). Zde je nutno zapojit vlastní fantazii a hlavně také vlastní pevné nástroje.
a) Můj první pokud směřoval ke svěráku, po pevném sevření skořápky se ovšem nic nedělo, je totiž na svou pevnost relativně pružná. Začal jsem tedy do takto sevřené skořápky bušit gumovým kladivem. Efekt prakticky žádný. Ani klasické kladivo nepřineslo žádný posun…
b) Lepším řešením je nařezat kokosový ořech pilkou. Zde je ovšem riziko, že zanesete nečistoty a rez až do dužiny kokosu a pokud stále obsahuje mléko, tak je s ním ámen…
c) Můžete použít také autogen nebo autorizovaný Krupáč Kokonos(tm), tyto výrobky ovšem nejsou běžnou součástí našich domácností.
d) Nejjistějším způsobem je kokos prostě surově napadnout. V tuto chvíli se ocitne v bezbranném postavení a je velmi náchylný. Já jsem jej otevřel definitivně tak, že jsem jím prostě chvíli mlátil o roh onoho svěráku. Lze k tomu samozřejmě použít mnohých dalších pevných věcí. Například kokové tyče, pláty, či sečné zbraně. Nedávno se mi dokonce podařilo získat vyjádření největšího distributora kokosů a kokosových výrobku v ČR, pana Rákose Novotného. Sdělil mi svou tajnou recepturu. Ve firmě prý otevírají kokosy speciální broušenou kavkazskou ocelí (17 152.20 ČSN EN 1895 05). Tato ocel je k dostání ovšem pouze na Kavkaze, budete k tomu ovšem potřebovat minimálně krumpáč, resp. několik gramů semtexu. Jsou velmi levně k sehnání na černém trhu…

Kokos

4) Užíváme kokos: po úspěšném otevření ovšem již následuje sladká odměna. Můžeme si kokos sníst, či použít k jiným účelům. Dužina je jedlá i se svým hnědým povrchem a chutná velmi dobře. Celý ořech můžete také usušit a nastrouhat… Pokud jste ovšem šikovně rozmlátili skořápku kokosu, můžete i tu užít například jako hnízdečko pro křečka, ptáčka, či obdobného živočicha.

Proč vznikl tento článek? Zkuste si do Googlu zadat frázi „jak otevřít kokos.“ Uvidíte, že to s výsledky není nijak růžové. Teď už stačí jen chvíli počkat a máme tam jistě tento návod. Už jen kvůli několika zoufalcům s rozbitými hlavami se to přeci vyplatí!

(Pozor: autor článku nenese žádnou zodpovědnost za zranění způsobené neodbornou manipulací s kokosem…)

Komentářů k příspěvku „Jak otevřít kokos“: 31


  1. 1 Faraude

    takový násilnický k nebohému kokosu? 😀

  2. 2 Mysterix

    Super .. děkuji za radu ..

    Jdu hledat svěrák .. hlava už mě bolí dost 🙂

  3. 3 Grave D.

    fakt diky jdu to zkusit checknout… BTW s tim googlem je to skoro pravda ale zkus „how to open a coconut“ 😉

    http://www.howtoopenacoconut.com/

    http://www.youtube.com/watch?v=ze3Yg-0u_g0
    mejte se a GL 🙂 a bacha na ruce

  4. 4 Andre

    Super clanek,docela jsem se nasmala;) Ja pred chvili otevrela kokos pomoci priborovyho noze:) ptate se jak?To je tajny:D

  5. 5 Phalene

    pred chvilkou jsem otevirala dva kokosy…a nejlip to jde asi sekyrkou=)…pokud teda nejakou mate, zejo=)

  6. 6 Liduš

    My jsme doma použily…. france klíč za 18,- z výprodeje 😀 a za 5 vteřin to bylo … rozlomil se krásně vejpůl a nedalo to zádnou práci

  7. 7 Vevetka

    Můj přítel otevírá kokosy jedině klasickým kladivem,párkrát poklepe skořápku a je to!

  8. 8 Alizbeta

    Svěrák jsem nenašla, ale objevila jsem kovový stojan na vánoční stromeček- a zabralo to:-DDD

  9. 9 Gregis

    Bezva stránka :o)
    Autor článku má pravdu, nejlepší je kokos surově napadnout…. 2x sem ho trefil svěrákem a krásně se rozpůlil :o)

  10. 10 Dr. Bee

    Vubec mi ten kokos otevrit nesel tak prisla moje mama a hned to bylo. P.S. Skvelej clanek

  11. 11 Tommy33

    hehehe napúsal sem to fo Googlu no….a jak si písal, hehe
    jdu do něj!!! :D:D:D

  12. 12 Tommy33

    Tak mám hotovo a jdu vám napsat svuj návod 🙂

    Žádné mlácení atd, kokos vždy vyhraje 🙂
    vzal jsem vrtačku, vrták na dřevo a vyvrtal jsem díry do kokosu ve tvaru kruhu……poté jsem vzal kokos a praštil s ním o roh stolu a vyvrtaný otvor hezky vypadl :))))

  13. 13 Patricie

    Celý den jsme řešily s kolegyni otevření kokosu, po nalezení tohoto článku, jsme postupovaly podle popisu.
    Po použití druhého páru nůžek jsme nespozorovaly žádné mléko, nicméně jsme se nadále snažily jak bylo doporučeno kokos napadnout surově a nelítostně…po obouchání omítky naší moderní budovy jsme zjistily, že rozhodně nesplňuje bezpečnostní normy proti zemětřesení….Až kovová konstrukce balkónu kokos bolestivě zasáhla…
    K našemu překvapení jsme však místo bělostné dužiny dosáhly pouze hnijícímu smradu na celé recepci…Pravděpodobně Onen Kokosový ořech cestoval nad jeho síly.
    RADA: Nekupujte Kokosy v Čechách a už vůbec ne v řežezci Albert.

  14. 14 Simík

    Tak takhle jsem se už dlouho nezasmála :))

  15. 15 šimša

    Já jsem teď otevírala kokos nějak dle své úvahy a to mrštěním o zem – máme v kuchyni dlažbu. A víte co se stalo? Kokos je CELÝ a mám díru v dlaždičce…. :((( A to mě hodně mrzí, jelikož je kuchyň zánovní, po rekonstrukci a díra je uprostřed…… Takže PRYČ s kokosy!!!!!!!!!!!!!

  16. 16 Sarunka
  17. 17 Skurut

    bezva clanek :o))
    ted sem si ho koupil a 11 minut resil co s nim., nacez mi ma draha polovicka rekla ze to udela sama. coz samozrejme nesneslo me ego a sup na internet a napsat doslova „jak otevrit kokos“ ..

    rspkt autorovi

  18. 18 hulin

    dobře výprávěný jo fakt dobrý je vidět že autor má smysl pro humor

  19. 19 Kac_Hnička

    Mno. Diry sem vyvrtala podle cizího typu vývrtkou. Mlíko nikde. Tak sem přes varování před neúspěchem vytáhla kladivo a začla do kokosu surově bušit. Podle předpokladu se nic nestalo. Tak sem si podle rady kokost patřičně ohmatala a oťukala a našla sem nejdutějš znějící místečko. Po pár vytrvalejch ranách kladivem tam byla místo místečka díra. Tak sem tloukla dál a dál dokavaď se mi nerozpadlo kladivo… Pak už sem ho rozlomila v rukou a přestože je hnusnej až na půdu sem na sebe hrdá.
    Skvělej, výstižnej článek 🙂

  20. 20 biggi

    poradim výbornou věc……. dostakl sem ho mrchu tak, že sem si ho na betoně sevřel mezi chodidlama a vzal sem majzlík a do něj sem pořádně říznul kladivem:-)

  21. 21 pupunana

    Zkoušel jsem podle návodu vývrtku, ta se neosvědčila(zlomila se)
    Jinak díky za radu

  22. 22 voyta

    Mi stacilo 2x s kokosem hodit o zem a krasne se rozloupl na 2 půlky. Samozřejmě ale asi záleží na struktuře kokosu 🙂

  23. 23 Galo

    Kokos staci dat na 15 minut do truby 🙂 Fakt to funguje.

  24. 24 Radimoss

    Dnes jsem úspěšně napadl a zmlátil kokos k nepoznání. Nejdřív vývrtkou která se ohla ale vydržela a pak kladivem. Kokos dostal takovou nakládačku že nakonec své tajemství vyzradil. Díky za supr článek 🙂

  25. 25 Radka

    Ahoj, dneska jsem si taky jeden koupila a měl na sobě takovou malou prasklinku. Sice jsem si přečetla, že takové kokosy bývají zkažené, ale tenhle je dobrej. Když jsem vývrtkou odpustila vodu (musíte to bodnout do těch tří teček na špičce kokosu), tak jsem do tý škvíry vrazila nůž a do něj ťukala prkýnkem (bohužel žádný kladivo nemam). No a postupně se škvíra zvětšovala, až se mi ho podařilo rukou rozlomit. Teď mam celkem problém vydlabat dužinu, ale to se poddá….

  26. 26 Zralok

    Nám se kokos po pár dnech doma otevřel sám bez jakékoliv námahy – ale radši bych ho dobýval silou než takto. On ten ořech totiž vevnitř zřejmě zkvasil a pak vybuchl. Většina naštěstí vytekla do mísy ve které byl ale ohodilo to i nábytek a televizi v obýváku – smrdělo to pořádně. V kokosu byla po výbuchu velká prasklina – na kusy se nerozpadl. Teď jsem koupil v intersparu dva kousky po 3,90 a jeden jsem otevřel tak že jsem vrtačkou udělal nejdřív jednu díru a z té vypustil mléko a pak kolem dokola provrtal díry vedle sebe do kruhu a ty tenké části mezi dírama dořízl pilkou na železo. Druhý se chystám opět s vrtačkou ale chci udělat speciální tvar aby z toho mohlo být krmítko. Tzn že z boku vyvrtám a vyříznu dva obdélníky a vrch i spodek zůstanou vcelku. Dužnina je nejlepší vytahovat tak že ji řežu na kousky řezem proti slupce a to pak jde snadno vytáhnout, zůstane tam ještě část hnědé slupky která jde snadno seříznout. A asi zkusím dužninu nakrájet na plátky a usušit

  27. 27 Jakub

    To sou ale „blbý rady“… Přátelé… Především – mléko bych nechal rozhodně vytéct jako první. A dělám to tak, že jsem asi za 30 Kč koupil v železářství nový nebozízek, umyl ho a nechávám ho v kuchyni pouze na kokos – kupuju ho tak jednou do měsíce, takže se trvalá investice vyplatí – věřte, že tímto nástrojem se kokos navrtává opravdu nejlíp – nůžkami ani vývrtkou pořádnou díru nikdy neuděláte. Stačí navrtat dvě ze tří dírek na horní straně kokosu – ty které půjdou jednodušeji. Mléko nechám vytéct do skleničky, kokos dám do pevnějšího sáčku, či igelitky, aby se kousky nerozletěly všude a rozbiju ho normálně kladivem…to je opravdu nejlepší a nejrychlejší způsob. Pak dužinu vydloubu příborákem a tu tmavou slupku já osobně teda odkrajuju – dá se asi jíst i s ní, ale mě nechutná…

  28. 28 Petr

    Tak přátelé, akce kokos dopadla dobře. Rozbití proběhlo po dvou ránách zednické palice. Což je běžně dostupné domácí nářadí. Všem přeji hodně zdaru při rozbijení kokosu.

  29. 29 magdalena

    Děkuji za rady- moc jsem se pobavila za to děkuji víc.Slyšela jsem takovou radu, ale ještě ji nemám odzkoušenou. Prý v Itálii jeden tamní pán otvíral kokosy tímhle stylem – namočil na 12h do vody a pak kladívkem klepal kolem dokola kokosu a ten se na poklepaném místě rozpůlil.Hodně štěstí a dejte vědět zda je to pravda u nás celé kokosy nejsou na prodej ani na ukradnutí takže nemám možnost.

  30. 30 Eva

    Tak dneska jsem synovi koupila kokos a přítel musel použít flexu…plátek pilky nic nezmohl :o))

  31. 31 Bára

    Mě se osvědčilo kokosem prudce mrsknout z prvního patra na beton. Krásně se rozpůlil. Ale ještě předtím jsem nožem udělala otvor v jedné z těch tří prohlubní, vsunula brčko a vypila mléko 🙂

Přidat komentář

Poznámka: Provozovatel této stránky nenese odpovědnost za obsah komentářů. Odesláním komentáře se jeho autor dobrovolně vzdává nároku na honorář za obsah komentáře.